Sustainable Energy Efficient Forestside House



The Wimberley House is a 5000 sq feet ‘L’ plan residence house designed by Cunningham Architects. It is located at the Texas hill country among thick augmentation of oak trees and juniper trees. This peaceful retreat can be reached by driving half a mile narrow and winding road from the main gateway. From the garage a short walking path leads to the house. The house is divided in to two separate areas. One is for socializing and the other is for peaceful respite. The public wing of the house contains kitchen, dining room and living room. The bedrooms are located in the other wing of the house. The L shaped house design can be divided into two separate modules. Both the modules are connected by a glass hallway. The glass hallway is covered by a cantilevered roof. Glass walls of the hallway offer sensational experience of walking by the forest. One module of the house is clad by the stained cement fiber boards and the other module is a glass pavilion. Roof deck on the terrace is an amazing architectural element of the house. It can be approached by a stylish spiral staircase made of steel. It is enclosed by a railing made of steel and glass. The roof deck is spacious enough to host large gatherings. Breathtaking view of surrounding forests up to ten miles is visible from the roof top. The deck is also used for rainwater harvesting. Another relaxing spot in the house is pavilion deck next to the swimming pool. It offers tranquil and serene moments by the poolside. Roof deck and poolside deck have comfortable outdoor furniture perfect for relaxation. The house is an energy efficient home built using sustainable green materials. Local building materials and resources are used in house design. Interiors of the house look warm and inviting due to extensive use of wood and very comfortable looking modern furniture. Ceilings in entertaining area are wood clad. Recessed lighting in the ceiling creates soothing and welcoming atmosphere. Large size sofas in living room are upholstered in neutral colors. A thick area rug, large center table and contemporary side table with curved surfaces look modern and contemporary. Dining area has a big dining table with dining chairs made of stainless steel and wood. A statue of Buddha in dining room creates zen like atmosphere. Entire living area has floor to ceiling glass walls. During daytime they offer soothing view of natural beauty surrounding the house. At night these glass walls create interesting reflections in light and shadow.

2011/04/forest,side,house,roof,deck

2011/04/forest,side,house,pool,deck

2011/04/forest,side,house,living,room

2011/04/forest,side,house,kitchen

2011/04/forest,side,house,glass,hallway

2011/04/forest,side,house,dining,room

2011/04/forest,side,house,bathroom

2011/04/forest,side,house,at,night



Tags: , ,

This entry was posted on Thursday, June 9th, 2011 at 11:10 AM and is filed under Home Design. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply